Gå til innholdGå til toppen

Ingen planer om vindmøller i Solund eller på Alden

En film i sosiale medier har skapt undring om Sunnfjord Energi eller BKK planlegger vindmøller i Solund eller Alden. Det finnes ingen slike planer.

– Verken Sunnfjord Energi eller BKK har planer om vindmøller i Solund eller på Alden, understreker administrerende direktør i Sunnfjord Energi, Arild Fleten.

Spørsmålene har kommet etter Siemens Norge publiserte en filmsnutt i en serie hvor Kristoffer Schau ser på forskjellige prosjekt der Siemens Norge er involvert. I filmen diskuteres et forskning- og
utredningsprosjekt i Solund som Sunnfjord Energi står bak. Filmen inneholder flere feil som Sunnfjord Energi har bedt Siemens Norge å rette opp.

Forsket på selvforsyning av strøm

Forskningsprosjektet undersøkte om grenda Avløypet på øya Sula i Solund kommune kunne bli selvforsynt med strøm. Avløypet består av fem til ti husstander og hytter som i dag får strøm fra en strømlinje fra fastlandet. Denne linjen bør på sikt oppgraderes.
– Vi vurderte om teknologien for såkalte mikrostrømnett var kommet så langt at grenda kunne bli selvforsynt med strøm. Et mikrostrømnett er et strømnett som ikke trenger å være koblet på det øvrige strømnettet, forklarer Fleten.

Dyrt

Forskningsprosjektet varte fra 2017 til 2019. Det ble analysert om 150 solceller og to mindre vindturbiner kunne forsyne grenda og et eventuelt fremtidig hyttefelt.
– Konklusjonen var at mikronettet med solceller og to vindturbiner ville bli seks ganger dyrere enn å bygge ny linje ut til grenda. Derfor bestemte vi i 2019 at vi ikke kom til å bygge verken mikrogrid, solceller eller vindturbiner, forteller Fleten.

Vindturbinene som ble vurdert var opptil 18 meter høye. Dette er betydelig lavere enn de fleste vindmølleprosjekt i Norge. En turisthytte i nasjonalparken Hardangervidda har brukt en tilsvarende høy vindmølle i snart 20 år.

God dialog med naboer og kommunen

Gjennom hele prosjektet hadde Sunnfjord Energi god dialog med Solund kommune, grunneiere og øyboerne. Alle var positive til prosjektet.
– I et mikrostrømnett kan grunneiere som har solceller, vannkraft eller vindturbiner på sin eiendom tjene penger ved å selge strømmen til de andres om er koblet til i det lukkede strømnettet, forteller Fleten.

Samfunnsoppgave å undersøke

Sunnfjord Energi har som samfunnsoppgave å levere nok strøm til sunnfjordinger helt fra fjellheimen til øyer ytterst i havgapet.
– Det er vår plikt å drive forskningsprosjekt for å se hvor langt teknologien utvikler seg, også innen mikrostrømnett. Vi fikk mange gode erfaringer fra dette prosjektet, men vi har ingen planer om å bygge mikrostrømnett med like vindturbiner verken i Solund eller andre steder, sier Fleten.

Ingen vindmøller på Alden

I filmen fra Siemens Norge er det tegnet inn tegninger av vindmøller på det populære fjellet Alden.
– Vi kan berolige alle med at vi heller ikke har planer om vindmøller på Alden. Her har Siemens Norges reklamebyrået tatt seg kunstneriske friheter, og hatt manglende lokal kunnskap. De har satt vindmøller på tilfeldige steder for visuell effekt i filmen, sier Fleten.